JM 1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ JEAN MONNET

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Jean Monnet – Learning EU Initiatives που υλοποιεί το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης με τίτλο “EU-PH.ORIA: European Union for Progress and Harmony, Organisation for Responsibility, Innovation and Awareness” και χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EACEA, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Δεμερτζή Τριανταφυλλιά (ΠΕ06), Καϊμασίδης Χαράλαμπος (ΠΕ02), Κουκουρίκου Στυλιανή (ΠΕ86) και Μούτσος Ευθύμιος (ΠΕ04) συμμετείχαν σε επιμορφωτική δραστηριότητα στο εξωτερικό κατά το διάστημα 25 - 30 Νοεμβρίου 2024.

Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν επιμορφωτικό πρόγραμμα διάρκειας 6 ημερών στη Φλωρεντία με θέμα Explaining the European Union and Its Opportunities to Your Students” που υλοποιήθηκε από τον συνεργαζόμενο φορέα υποδοχής Europass Teacher Academy σχετικά με την ενεργό πολιτειότητα, την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο αναλυτικά, μέσα από ελκυστικές, πρωτότυπες και παιγνιώδεις δραστηριότητες που στηρίζονται σε καινοτόμες τεχνικές διδασκαλίας και βιωματικές μεθόδους προσέγγισης της γνώσης, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τις θεματικές:

  • Χώρες-μέλη της ΕΕ, δημογραφικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, γλώσσες, κοινά σύμβολα, νόμισμα.
  • Ιστορική διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ.
  • Αίσθημα του "ανήκειν" στην ΕΕ: Γιατί έχει σημασία;
  • Δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών. Γιατί τα διδάσκουμε;
  • Αξίες: παγκόσμιες, κοινωνικές, προσωπικές. Αξίες της ΕΕ: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Κρίσεις και ευρωσκεπτικισμός στην ΕΕ.
  • Ευρωπαϊκοί Θεσμοί: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Συμβούλιο της ΕΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύνθεση, ρόλοι, αρμοδιότητες των Ευρωπαϊκών Θεσμών και η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την ΕΕ.
  • Η μεθοδολογία της δημόσιας συζήτησης (debate).
  • Η έννοια της ταυτότητας και τα στοιχεία που τη διαμορφώνουν, πολλαπλές ταυτότητες, διαμόρφωση Ευρωπαϊκής ταυτότητας.
  • Η έννοια της κουλτούρας (η αλληγορία του παγόβουνου). Κουλτούρα και συμπεριφορά, σύγκριση κουλτούρων, η κουλτούρα μέσα στην τάξη.
  • "United in Diversity": Διαφορετικότητα στην ΕΕ, ο φόβος της διαφορετικότητας.
  • ΕΕ και οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, σύνδεση και συσχέτιση στόχων.

Ακόμη, στο πλαίσιο της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φυλάσσεται στη Villa Salviati, στις εγκαταστάσεις του EUI (European University Institute) στα περίχωρα της Φλωρεντίας. Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΕ διατηρεί αρχεία Ευρωπαϊκών Οργανισμών και καθιστά εφικτή την πρόσβαση του κοινού σε αυτά σύμφωνα με τον κανόνα τριακονταετίας που διέπει την πρόσβαση σε αρχειακό υλικό. Επιπλέον, συλλέγει και διατηρεί ιδιωτικά έγγραφα προσώπων, κινημάτων και διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τέλος, διευκολύνει την έρευνα για την ιστορία της ΕΕ, προωθεί το δημόσιο ενδιαφέρον και ενισχύει τη διαφάνεια σε σχέση με τη λειτουργία των Οργανισμών της ΕΕ.

Στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού Αρχείου της ΕΕ, παρουσιάστηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα HAEU (Historical Archives of the EU) και αναλύθηκε από την κα Leslie Nancy Hernandez Nova, ερευνήτρια του Ιστορικού Αρχείου και την αρχειοθέτη κα Mary Carr, η διαδικασία συλλογής και η σημασία διατήρησης των ιστορικών αρχείων της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στους χώρους όπου φυλάσσονται τα αρχεία της ΕΕ (έγγραφα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό) ενώ παρουσίασαν και οι ίδιοι οικογενειακά κειμήλια τα οποία συνέδεσαν με την ιστορία της ΕΕ.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο σεμινάριο ήρθαν σε επαφή με έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον ιταλικό. Τα καθημερινά κομμάτια αυτού του πολιτισμού, οι παραδόσεις και οι συνήθειες των Ιταλών πολιτών, ανέδειξαν, με τρόπο βιωματικό, τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των λαών. Στο σεμινάριο συμμετείχαν και 2 εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας που υλοποιεί πρόγραμμα Erasmus+ με αντικείμενο τη μετάβαση από την Αιτωλική Συμπολιτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Νεάπολης είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με συναδέλφους τους και να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν διάφορα αξιοθέατα της Φλωρεντίας και συγκεκριμένα τον Καθεδρικό Ναό Santa Maria del Fiore (Duomo), τη σπουδαία Πινακοθήκη Ufizzi, το Palazzo Pitti με τους κήπους Boboli, τα μουσεία και τις συλλογές που στεγάζει. (Παλατινή Πινακοθήκη, Θησαυρός των Μεδίκων, Μουσείο Ενδυμάτων). Ακόμη, περιηγήθηκαν στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της πόλης και σε πλατείες (della Signoria, Santo Spirito, Santa Croce), περπάτησαν στις όχθες του ποταμού Arno και διέσχισαν τη διάσημη γέφυρα Ponte Vecchio. Τέλος, πραγματοποίησαν τρεις εξορμήσεις στην Επαρχία της Τοσκάνης και συγκεκριμένα στη μεσαιωνική πόλη Siena, στην Pisa με τον ξακουστό κεκλιμένο πύργο και στην περιοχή του Chianti με τα οινοποιεία.

 JM_2.jpg JM_3.jpg

Μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κινητικότητας επιτεύχθηκαν πολλαπλά οφέλη σε μορφωτικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό επίπεδο, ενδυναμώθηκε η ευρωπαϊκή παιδεία των εκπαιδευτικών και ενισχύθηκε η ευρωπαϊκή διάσταση του σχολείου μας. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα εφαρμόσουν την αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία υλοποιώντας μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την ενσωμάτωση της οπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κουλτούρα του σχολείου και την καλλιέργεια των αξιών της ΕΕ με ιδιαίτερη έμφαση στις προτεραιότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ (συμπερίληψη, ψηφιακός μετασχηματισμός, περιβαλλοντική υπευθυνότητα, συμμετοχή στον δημοκρατικό βίο).

Σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου:  http://2lyk-neapol.thess.sch.gr/?p=8715