Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης (εντ. ΑΠΘ) υλοποιεί το Σχέδιο Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα μέσω της διδασκαλίας της Αστρονομίας», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από έγκριση της πρότασης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Κεντρικοί στόχοι του Σχεδίου είναι:
- η κατανόηση της σύνδεσης της επιστήμης της Αστρονομίας-Αστροφυσικής με την κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη υπεύθυνης πολιτειότητας τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών και μαθητριών,
- η διεθνοποίηση του σχολείου και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην παρεχόμενη εκπαίδευση,
- η αξιοποίηση της ψηφιακής υποδομής τους σχολείου,
- η καλλιέργεια γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που προωθούν την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα.
Στ πλαίσιο της υλοποίησης των κινητικοτήτων, οι εκπαιδευτικοί Δελησταύρου Κώστας, Κατσικαβέλη Ναυσικά και Μπλέτσου Ρούλα επισκέφτηκαν τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, για να παρακολουθήσουν το διεθνές θερινό σχολείο «Αστρονομική Εκπαιδευτική Περιπέτεια στις Κανάριους Νήσους». Κεντρικό θέμα του προγράμματος ήταν η αξιοποίηση της Αστρονομίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Το σχολείο αποτέλεσε μια πραγματική εμπειρία STEAM, καθώς περιλάμβανε διαλέξεις και εργαστήρια Αστρονομίας και Αστροφυσικής με έντονο πρακτικό και διαδραστικό χαρακτήρα, και με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή της Αστρονομίας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εκτός από τις καθημερινές πρωινές και απογευματινές συνεδρίες, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του IAC, το Αστεροσκοπείο Teide στην Iza?a (Τενερίφη) και το Αστεροσκοπείο Roque de los Muchachos στο γειτονικό νησί Λα Πάλμα.
Δύο ακόμα εκπαιδευτικοί του σχολείου, η Διευθύντρια Χρύσα Γεράνη και η Υποδιευθύντρια Αθηνά Μαλέα, ταξίδεψαν στη Φινλανδία για παρατήρηση εργασίας σε σχολεία της περιοχής του Ελσίνκι. Σκοπός της κινητικότητας ήταν η γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους αντιπροσώπους του αναφορικά με τις προτεραιότητες, τα προγράμματα σπουδών και την οργάνωση των σχολείων, αλλά και η παρακολούθηση της εφαρμογής νέων πρακτικών και μεθόδων.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί Μυρτώ Νεράντζη και Δήμητρα Προβελεγγίου ταξίδεψαν στην Στοκχόλμη, για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν πρακτικές διερευνητικής και ενεργητικής μάθησης και επίλυσης προβλημάτων, ειδικότερα όπως αυτές εφαρμόζονται στην εκπαίδευση STEM. Η δομημένη παρατήρηση της διδασκαλίας είχε ενδιαφέροντα ευρήματα αναφορικά με τις πρακτικές δραστηριότητες μάθησης (hands-on), την εφαρμογή της διαθεματικής/διεπιστημονικής προσέγγισης και τις μεθόδους καλλιέργειας δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις δεξιότητες αναστοχασμού και μάθησης.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου επέστρεψαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις εμπειρίες και τα μαθησιακά αποτελέσματα που αποκόμισαν, έχοντας δημιουργήσει θερμές σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς που γνώρισαν και συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων.
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Σχέδιο Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα μέσω της διδασκαλίας της Αστρονομίας» μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://1dim-aei-thess.thess.sch.gr/blog/category/europaika-programmata/erasmus/shedio-erasmus-anaptixi-dexiotiton-astronomia/, και στην πλατφόρμα διάδοσης των αποτελεσμάτων Erasmus+ https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697.