Δελτίο τύπου 19ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών
Αποτελέσματα εργασιών 2ου κύκλου του διαπιστευμένου φορέα Erasmus KA121_SCH-2021-27 για την περίοδο 1/6/2023-31/8/2024
Το 19ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών έχοντας λάβει την τιμητική Διαπίστευση Erasmus+KA1, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον 2ο κύκλο εργασιών με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-SCH-000146087.
Έχοντας σαν στόχους τη γνωριμία των εκπαιδευτικών με άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, την ενίσχυση της διαπολιτισμικής συνείδησης μέσα από την αλληλεπίδραση με εκπαιδευτικούς και μαθητές από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, την βελτίωση της γλωσσομάθειας και των διδακτικών και παιδαγωγικών μεθόδων, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω κινητικότητες:
Α. Ομαδική κινητικότητα μαθητών/τριών κι επιτόπια παρακολούθηση διδασκαλίας στο Ζ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας στη Λευκωσία της Κύπρου από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου 2024.
1. Οκτώ (8) μαθητές και μαθήτριες στης ΣΤ τάξης παρακολούθησαν μαθήματα Ελληνικής και Αγγλικής Γλώσσας και συμμετείχαν σε εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και αγγειοπλαστικής μαζί με τους μαθητές του σχολείου υποδοχής, ενώ είχαν την ευκαιρία και να παρακολουθήσουν τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο σχολείο υποδοχής. Η αντιπροσωπεία των μαθητών κι εκπαιδευτικών είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Τύμβο πεσόντων της Κύπρου, την Αρχιεπισκοπή, τα Κατεχόμενα και να γνωρίσει την ιστορία της μεγαλόνησου.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν ο Διευθυντής, Αθανασίου Νικόλαος και η δασκάλα της ΣΤ τάξης Ψυρρούκα Βασιλική.
2. Η δασκάλα Τασάκου Αναστασία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διδασκαλίες στα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών στις τάξεις του Κυπριακού σχολείου, να ενημερωθεί για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τα προγράμματα σπουδών για την ΣΤ τάξη. Συμμετείχε σε συζητήσεις με εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής και μοιράστηκε τις εντυπώσεις της από τα Κυπριακά προγράμματα σπουδών με τους συναδέλφους της.
Β. Ομαδική κινητικότητα μαθητών/τριών κι εποτόπια παρακολούθηση διδασκαλίας στο σχολείο Școala Gimnazială Hălchiu, κοντά στο Μπρασόβ της Ρουμανίας από τις 11 μέχρι τις 13 Ιουνίου 2024.
1. Πέντε μαθητές και μία μαθήτρια της ΣΤ' τάξης ταξίδεψαν οδικώς στην Τρανσυλβανία, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές και την πλούσια ιστορία της περιοχής. Στο σχολείο του Χαλκίου, οι οικοδεσπότες φρόντισαν να τους προσφέρουν μια γεύση από την πολιτιστική τους κληρονομιά, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, φορώντας όμορφες παραδοσιακές σχολές.
Επίσης, οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν σε δραστηριότητες αλληλογνωριμίας και ανάδειξης των πολιτισμικών χαρακτηριστικών των δύο χωρών, να εργαστούν σε μικτές ομάδες για να δημιουργήσουν έργα ρομποτικής με kit Lego Spike και να παίξουν ράγκμπι.
Υπεύθυνες εκπ/κοί η Υποδιευθύντρια και εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας Βελίκη Άννα και η δασκάλα Σταματιάδου Άννα.
2. Ο εκπ/κός Φυσικής Αγωγής Ευαγγέλου Γεώργιος είχε την ευκαρία να ανταλλάξει ιδέες και απόψεις για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής με το διευθυντή του σχολείου υποδοχής, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός της ίδιας ειδικότητας και προπονητής ράγκμπι και να γνωρίσει μια εκδοχή του αθλήματος προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών. Παρατήρησε την άψογη οργάνωση και παρουσίαση παραδοσιακών χορών και καθοδήγησε τους Έλληνες μαθητές να πάρουν μέρος στο παιχνίδι και να παρουσιάσουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Ο εκπ/κός Παράλληλης Στήριξης Γκουτζουρέλας Θεόδωρος συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής για τον τρόπο που εφαρμόζεται η στήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα των δύο χωρών, και αντάλαξαν απόψεις για την ενταξιακή εκπαιδευτική πολιτική των δύο χωρών. Παπάλληλα, υποστήριξε μαθητή της αποστολής με μαθησιακά προβλήματα, όπου χρειάστηκε.
Η άψογη οργάνωση της φιλοξενίας, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και των εκδηλώσεων υποδοχής και αποχαιρετισμού από το Ρουμάνικο σχολείο, αποτέλεσε μια εξαιρετική πρακτική που μπορούμε να μεταφέρουμε και να προσαρμόσουμε στο δικό μας εκπαιδευτικό περιβάλλον, ενισχύοντας τη συνοχή και την εμπειρία των συμμετεχόντων.
Γ. Σεμινάρια και κατάρτιση εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τέσσερις (4)εκπαιδευτκοί του σχολείου μας παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Europass Teacher Academy. Σύμφωνα με τους στόχους του σχεδίου Erasmus του σχολείου μας, αλλά και ανάλογα με την ειδικότητα και τις ανάγκες τους, τα σεμινάρια που παρακολούθησαν ήταν:
1. “Happy School: Positive Education for Well-Being and Skills Development”, Φλωρεντία, 24-29 Ιουνίου 2024, Αθανασίου Νικόλαος, Διευθυντής, ΠΕ11
Το σεμινάριο εισήγαγε τους συμμετέχοντες στις θεωρίες της Θετικής Ψυχολογίας αλλά και σε πρακτικές Θετικής Εκπαίδευσης. Έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν την ενσυνειδητότητα σαν μια ευκαιρία για εξάσκηση του μυαλού, να συγκεντρώνουν το μυαλό στο παρόν, να χαλαρώνουν , να πετυχαίνουν στόχους και να φτάνουν σε κάποιο επίπεδο «αυτογνωσίας». Επιπλέον, εφάρμοσαν πρακτικές που συντελούν στην ευεξία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.
2. “Visual Arts as a tool for Communication and Learning”, Λισαβόνα, 5-10 Αυγούστου, Αναγνώστου Μαρία, ΠΕ70
Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην καταλυτική επιρροή του σύγχρονου προσανατολισμένου στην όραση Πολιτισμού και στον τρόπο που αυτός επιδρά στην Εκπαίδευση και την Επικοινωνία. H συμμετέχουσα είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει την τεράστια δύναμη της οπτικής επικοινωνίας στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητα και χρηστικότητά της στα σύγχρονα περιβάλλοντα διδασκαλίας και αφήγησης. Τέλος, ευαισθητοποιήθηκε στο πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οπτική επικοινωνία και τον γραμματισμό στα μέσα προκριμένου να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν τα 4 C των μαθησιακών δεξιοτήτων.
3.“Mindfuleness for Teachers: a Hands-on Approach”, Βαρκελώνη, 12-17 Αυγούστου, Αναγνώστου Μαρία, ΠΕ70
Το σεμινάριο, απευθυνόταν σε δασκάλους που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το Mindfulness, πώς δηλαδή μπορεί να ωφελήσει τόσο τους μαθητές τους όσο και τους ίδιους και πώς μπορεί αυτό να ενσωματωθεί καλύτερα στα σχολεία τους. Σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος, η δασκάλα του σχολείου μας απέκτησε πρόσβαση σε τρόπους καλλιέργειας της Ενσυνειδητότητας με πρακτικό τρόπο. Στο τέλος του μαθήματος, οι συμμετέχοντες της επιμόρφωσης δημιούργησαν τη δική τους πρακτική Mindfulness, έχοντας βιώσει τα οφέλη της από πρώτο χέρι και το εγκατέλειψαν με μια εργαλειοθήκη πρακτικών Mindfulness για να χρησιμοποιήσουν στις τάξεις τους. Τέλος, απέκτησαν μια σταθερή αντίληψη του τρόπου με τον οποίο οι πρακτικές Mindfulness μπορούν να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση των δασκάλων και των μαθητών τους, στην ικανότητα εστίασης, στα επίπεδα άγχους και στην μεταξύ τους επικοινωνία.
4. “Classroom Management Solutions for Teachers: New Methodologies, Effective Motivation, Cooperation and Evaluation Strategies and Artificial Intelligence for CLIL”, Δουβλίνο, 5-16 Αυγούστου 2024, Βελίκη Άννα, Υποδιευθύντρια, ΠΕ06,
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου, η συμμετέχουσα είχε την ευκαιρία να μάθει σχετικά με τη διαχείριση μιας αποτελεσματικής σύγχρονης τάξης που ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομαδικές, διαδραστικές κι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που βασίζονταν στη συζήτηση, τον αναστοχασμό και την παρατήρηση, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί έμαθαν πώς να ενθαρρύνουν την κινητοποίηση των μαθητών, να θέτουν κανόνες, να δίνουν σαφείς οδηγίες, να παρακολουθούν την πρόοδο, να αναπτύσουν σχέσεις και να ενθαρρύνουν τους μαθητές να προβληματίζονται για τη συμπεριφορά τους στην τάξη. Επίσης, έμαθαν πώς να εφαρμόζουν τη μεθοδολία της ανεστραμμένης τάξης (Flipped Classroom) σε μαθησιακά αντικείμενα όπως και τη διαμορφωτική αξιολόγηση (Formative Assessment).
To δεύτερο μέρος του σεμιναρίου είχε στόχο να εμβαθύνει στις δυνατότητες ενσωμάτωσης εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) στη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων μέσω της ξένης γλώσσας CLIL). Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί αφού έμαθαν για τα μοντέλα της μεθοδολογίας CLIL (Hard CLIL-Soft CLIL), τα 4Cs (Content-Communication-Cognition-Culture) και τις τρεις διαστάσεις του CLIL (Content-Procedures-Language), είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν βασικές και πρακτικές εφαρμογές εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο της εφαρμογής CLIL.
5. “English Language Course”, Δουβλίνο, 5-10 Αυγούστου 2024, Τάτλη Ευαγγελία, ΠΕ70.
Η συμμετέχουσα εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να εξασκηθεί σε βασικές δεξιότητες παραγωγής λόγου στην Αγγλική γλώσσα, συμμετέχοντας σε ομαδικές βιωματικές δραστηριότητες σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον.
Oι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές πρακτικές, συμμετέχοντας σε βιωματικές, συνεργατικές δραστηριότητες που ευνοούν την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων. Τις πρακτικές αυτές καλούνται να εφαρμόσουν ή να προσαρμόσουν στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του δικού μας σχολείου προς όφελος των μαθητών. Με τη συμμετοχή τους σε ποικίλες πολιτιστικές δαστηριότητες κι επισκέψεις μπόρεσαν να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις και την κατανόησή τους για τις τοπικές παραδόσεις και το κοινωνικό τους πλαίσιο, αλλά και να αλληλεπιδράσουν με άλλους ευρωπαίους εκπαιδευτικούς, χτίζοντας σχέσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για νέες συνεργασίες και ανταλλαγές επισκέψεων με μαθητές.
Η χρηματοδότηση του διαπιστευμένου σχεδίου Erasmus+ έδωσε τη δυνατότητα σε μαθητές, μαθήτριες κι εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εμπειρίες που διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα, με έμφαση στη συμπερίληψη και στην ενίσχυση συμμετοχής ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες.