2ο γελ έδεσσας2Ο ΓΕΛ ΕΔΕΣΣΑΣ «ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΡΤΟΜΑΖΙΔΗΣ»                                   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ KA122 2023-1-EL 01-KA122-SCH-000126432 με τίτλο «Εξοικειωνόμαστε με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (Getting familiar with SDG’s)» το 2ο Γενικό Λύκειο Έδεσσας πραγματοποίησε μία ροή 12 μαθητών και 4 συνοδών εκπαιδευτικών στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄, στην Πάφο της Κύπρου στο διάστημα από τις 11-02-2024 έως τις 17-02-2024.

Οι μαθητές των δύο σχολείων, αφού ενημερώθηκαν για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, εργάστηκαν στους στόχους της βιώσιμης διατροφής, της καλής υγείας και ευημερίας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ισχυρών θεσμών. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των δύο σχολείων, έγιναν οι παρουσιάσεις των δύο σχολικών μονάδων  και προβλήθηκαν video με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Στις ομαδικές δραστηριότητες που ακολούθησαν οι μαθητές μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και κουίζ επαλήθευσαν τις γνώσεις που αποκόμισαν από τη συγκεκριμένη θεματική. Ασχολήθηκαν με τον 16ο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και κατ’ επέκταση τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνέθεσαν από κοινού σε ένα padlet  ένα ποίημα για την ειρήνη.

Στο διάστημα της παραμονής της ομάδας Erasmus επισκεφθήκαμε τη Λευκωσία, τη μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η ξενάγηση στα κρατητήρια, όπου μαρτύρησαν οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. κατά της αγγλικής κατοχής και στα φυλακισμένα μνήματα συγκλόνισε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το οδόφραγμα που χωρίζει την ελεύθερη Κύπρο από τα κατεχόμενα στον πεζόδρομο της Λήδρας ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη θεματική του 16ου στόχου που συνδέεται με την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσα από τη βιωματική προσέγγιση. Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο της πόλης , όπου παρουσιάζεται η ιστορική και κοινωνική εξέλιξη της Λευκωσίας από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια εντυπωσίασε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο των  πολιτιστικών  δραστηριοτήτων της επίσκεψης στην Πάφο πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου, όπου βρίσκονται τα περίφημα ψηφιδωτά των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων, το αρχαίο Ωδείο, οι τάφοι των βασιλέων, ο Φάρος και το μεσαιωνικό κάστρο. Τη γνωριμία με την ιστορία της πόλης έκλεισε η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις και σε άλλες περιοχές της Κύπρου, όπου υπήρχε πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Την τελευταία ημέρα της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε η τελετή της απονομής των Πιστοποιητικών συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα στην αίθουσα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του αγωνιστή που φοίτησε στο συγκεκριμένο Λύκειο της Πάφου.